by

2021-04-11

Vädret är så där men inte lika blåsigt som igår. Efter morgonbestyren blir det en kaffe på Café Indigo. Hänger en stund över koppen och kollar igenom nyhetsapparna innan jag drar iväg på en promenad. Styr stegen mot Lugnet och fortsätter förbi Sveriges största bronsåldersboplats. Hittar ingen större hackspett som jag nästan alltid gör, inga rådjur heller. Ganska tyst på fåglarna också. En bofink, rödhake och några nötväckor stämmer dock upp till sång. Fortsätter ned till Nedre Hallunda, förbi Grindstugan och vidare bort mot Slagstabadet. Är oroväckande tyst, nästan inga fåglar hörs eller syns. Passerar ett parti med många björkar i ungefär samma storlek och där hör jag en fågel som jag inte känner igen på sången. Lyckas inte få syn på den lilla gynnaren så jag knallar på vidare mot Slagstabadet. Efter en stund hör jag en större hackspett och hittar den klängande på en fröautomat precis bredvid cykel/gångvägen men den verkade inte bry sig om min närvaro. Viker av ned mot vattnet vid badet och hittar som sedvanligt gräsänder och ett svanpar, ligger två kanadagäss längre ut på fjärden. Sitter två skrattmåsar och två fiskmåsar på badbryggan. En bit utanför bryggan får jag syn på en and liknande fågel som ligger och guppar. För långt avstånd för att kunna arta den utan kikare. Går ut på bryggan för att förhoppningsvis kunna se den bättre men då simmar den iväg längre ut på Rödstensfjärden. Det är ju lite typiskt. Det jag ändå kan se är att den har liknande siluett som gräsand, är ljus, nästan vit på bröstet. Har vit/ljus undergump och är storleksmässigt ungefär som en storlom. I övrigt är den ganska mörk och jag tyckte mig se att näbben drog åt det röda hållet. Jag hittar ingen som passar in när jag tittar i mina fågelböcker så jag kanske inte hade kunnat arta den även om jag hade haft kikare med mig. Blev lite kyligt att stå stilla nere vid vattnet så jag började knalla hemåt. Tog vägen förbi Slagsta gård och hemma kan jag konstatera att jag inte sett någon sädesärla i år, skumt!

Igår lördag, blev det en kort sväng med hojen på eftermiddagen. Blev två korta promenader på förmiddagen då det var lite för kyligt att ge sig ut på hojen då. Men vid ett snåret bar det iväg och man kunde konstatera att det fortfarande var i kyligaste laget att kör hoj. Hålla hastighetsbegränsningarna var inget problem, knappt så man ville köra fortare än 30 km/h. Väl ute på Riksettan bestämde jag mig för att det får räcka med Vällingerundan och ett fikastopp på Sturehofs slott. Skall man var kinkig så är fiket beläget i ena flygeln, men det är trevligt det med. Det var ganska många som satt inne och fikade men jag hade tur då det fanns ett bord för två ledigt så jag parkerade mig där. Det som togs in var kaffe och en hallonpaj med vaniljsås på, smarrigt.

Satt en längre stund då jag inte hade bråttom ut i kylan igen. När det ändå började bli i varmaste laget att sitta inomhus så klev jag på hojen och styrde hemåt. På min runda såg jag en hel del rådjur ute på fälten. Vid Salems kyrka låg det två sångsvanar och junade. Straxt efter jag passerat Vällinge såg jag två tranor gå och rota i backen ganska nära vägen. Lite dåligt med rovisar men jag såg en ormvråk i alla fall. Det jag däremot inte såg var tofsvipor vilket man för i tiden alltid såg när man åkte på Riksettan och Vällingevägen. Dem verka ha försvunnit helt, såg inga förra året heller. Det är både tråkigt och oroväckande när en del arter försvinner från ett visst område.

Till nästa gång, ha det